25 Nisan 2012 Çarşamba

uykusuz her gece !!

İkinci dişimiz yolda yaşasın!!
Ama bu dişler, beni de oğluşu da epey bir zorlayacağa benziyor. İlk sinyallere göre, bizi , uzun ve uykusuz geceler bekliyor anlaşılan...Oysa ki, biz ilk zorlu gaz sancılarında bile bu kadar uykusuz kalmamıştık...

Ben yaklaşık bir haftadır gece üç-beş nöbetlerindeyim.En fazla 40  dakika kesintisiz uyuyorum ki bunun ilk 10 dakikasında uykuya ancak dalıyorum, sonrasında oğluşun ağlaması ile tekrar uyanıyorum.Bu durum böyle sabaha kadar devam ediyor.Yani gece 40 dakikada bir uyanıp, yine en az yarım saat oğluşu emzirme ve tekrar uykuya dalmasını sağlamaya çalışarak geçiyor.Gündüzleri de yarı uyur ,yarı uyanık aynı süreç devam ediyor.Gündüz uykularımız da iyice düzensizleşti.Şimdi benim kafama takılan ,bu dişlerin tamamlanması baya bir uzun süreç. Bizim uykusuz gecelerimiz ,umarım bu dişler tamamlanana kadar sürmez, yoksa ben bu zombi halimle ne kadar dayanabilirim, kara kara onu düşünüyorum:)

Birçok anne ve bebeğin zorlu günleri bebeklerin diş çıkarmasıyla başlıyormuş. Bu dönemi bazı bebekler rahat, bazı bebeklerde çok sancılı bir dönem olarak geçirebilirlermiş. Biz galiba ikinci guruba dahil olanlardanız.Bebekler genellikle 6–7 aylıkken diş çıkarmaya başlarlarmış,  ama bizde olduğu gibi 3-5 aylıkken de bü süreç başlayabiliyormuş. Bu tamamen genetik yapıyla ilgiliymiş. Anne ve babanın diş çıkarma ayları bebeğin diş çıkarma ayları ile ilgili genel olarak fikir verebilirmiş. Gerçi bizim babamız 1 yaşında çıkarmış dişlerini... Kayınvalidemin anlattığına göre; o hiç anlamamış bile, bir de bakmış dişler çıkıvermiş.. Bizim dişlerimizde öyle anlayamadan birdenbire  çıkıverseydi ya... ne de güzel olurdu:)

Bu diş çıkarma süreci ile ilgili birkaç küçük bilgi paylaşmak istedim. Tabi her bebek kendine özgüdür ve yine her şeyin en doğrusunu da doktorlar bilir;
Bebekler diş çıkarmadan önce bazı belirtiler yaşanıyor, bu belirtiler değişebilir fakat genel olarak bütün bebeklerde aynı belirtilerle dişler çıkmaya başlarmış.

Diş çıkartırken; ishal , ateş, huzursuzluk, uykusuzluk, ağızda tükürük üretiminin artması, kulaklarını çekiştirme , beslenmeyi istememe, kilo alımının yavaşlaması görülebilirmiş. Biz bu belirtilerin hepsi olmasada çoğunu yaşadık:) Bu belirtiler ile birlikte diş etlerinde kabarma oluşur ve sonrasında diş uç vererek görünür. Küçücük beyaz sivri dişlerin ucunu biz gördük.

Diş çıkarma sürecini gösteren, küçük bir çizim buldum ve bunu burada paylaşmak istedim;


Benim gibi ,gece üç beş nöbetlerinde olan ve bu süreci yaşayan annelere bir küçük tavsiye; Emzirmek bu zorlu süreçte bebeğe çok iyi geliyormuş. Her derde deva anne sütünde ağrı kesici etki varmış.Bu yüzden bol bol ve sık sık emzirmek bizde işe yarıyor. Siz de deneyin :)

2 yorum:

  1. Eğlenceli tepkisini işaretledim.Çünkü ben üçüncü oğlumu büyütüyorum.insan aynı şeyleri üçüncü defa yaşayınca artık olanlara gülesi geliyor.Merak etmeyin dişler aynı anda çıkmıyor.Arada (herhalde anneler dinlensin diye)boşluklar oluyor.Ama çocuklar 4-5 yaşına gelene kadar adamakıllı uyunmuyor.Sadece herşey yolunda olduğu sıralarda aralıksız 2 saat uyuyunca insan "Ay çok uyumuşum." oluyor.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üç çocuk annesi olmak, hele de üç erkek annesi olmak nasıl bir duygu merak ediyorum:) benim de hayalimde hep üç çocuk var... ama ben çocuk konusunda biraz geç kaldım galiba! üç tane mümkün olacak mı bilemiyorum...uyku konusuna gelince, biraz gözüm korktu... üç çocuk meselesini bir kez daha mı düşünsem acaba:)

      Sil